2015-10-01

Nu arbetar vi aktivt med öppna data

Arbetsförmedlingens öppna data

Här på Arbetsförmedlingen vill vi förenkla tillgången till vår offentliga information. Vi driver egna initiativ för att hitta och identifiera nya data för publicering. Redan i höst släpper vi nya öppna data.

Öppna data ser vi som öppen information och offentliga uppgifter som alla som vill får ta del av och vidareutnyttja. Det ska vara data som kan hämtas maskinellt och användarvillkoren ska tillåta återanvändning, dvs. de får användas öppet och avgiftsfritt av vem som helst. Meningen med öppna data är att ge dig som nyfiken, utvecklare, medborgare eller entreprenör möjlighet att använda informationen i nya sammanhang. Kanske vill du utveckla en vägledningsapp eller har en affärsidé där våra data kan hjälpa dig på vägen? Det är också ett sätt att öka insynen i vår förvaltning.

I höst publicerar vi två nya datakällor: 

 • Redan idag finns en webbtjänst för yrkesinformation som innehåller över 450 yrkesbeskrivningar. De flesta yrken har, förutom bild, också en artikel, intervju och film.
 • Lite senare i höst kommer våra taxonomier. De innehåller våra yrkesstrukturer och de kompetenser som kopplas till olika yrken. I taxonomierna hittar du de värdeförråd som lägger grunden till all vår matchning och statistik.

Dessa öppna data läggs till de som redan finns publicerade på www.arbetsformedlingen.se/psidata. På samma sida hittar du också mer information och du har möjlighet att via ett RSS-flöde hålla dig uppdaterad om förändringar i våra API:er.

För oss har arbetet med öppna data bara börjat och målgruppen är bred, därför är det viktigt att vi hittar fler sätt att lyfta våra data på. Vi vill gärna höra vad du tycker!

Kanske behöver vissa av Arbetsförmedlingens data visualiseras medan andra kräver utveckling av API:er? Vilken typ av teknisk dokumentation efterfrågar du som användare? Vi är också nyfikna på vilka data du saknar och på hur du skulle vilja se dem presenterade?

// Hanna

Publicerad i

Kommentarer
Kommentarerna kommer från våra användare och är inte del av det redaktionella innehållet. När du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
 1. Mårten
  Hej!
  Jag skulle vilja få fram soklista med filtrering på län. Finns det?
  Testade att skicka en kommentar med exempel query men tror inte det fungerade.

  Gör jag fel på något sätt eller går det inte att få fram t.ex. antal platsannonser inom ett yrke i ett visst län?

  Jag skulle gärna vilja ha yrkesområden, yrkesgrupper och yrken från valda län.

  Tack!
  2017-02-11
 2. Mårten
  /soklista/yrkesomraden fungerar bra för mig.
  Likaså /soklista/yrken?yrkesgruppid="+id
  Jag får dock inte rätt på "/soklista/yrken?yrkesgruppid="+id+"&lanid="+lanID
  2017-02-11
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar