2015-11-09

Appen Yrkesguiden smygs ut!

Appen Yrkesguiden på iPhone

Vår nya app Yrkesguiden riktar sig till ungdomar som funderar över gymnasieval och vad man ska jobba med. Appen som nu släpps i en första version innehåller yrkesbeskrivningar och enkla funktioner. Hjälp oss att testa och svara på några frågor för att utveckla den vidare.

Hur många av de 500 yrken som beskrivs har du koll på? I appen ”Yrkesguiden” kan du läsa om olika yrken, säkert många som du inte visste finns! Du kan också se filmer där olika yrkesutövare berättar om vad de gör på jobbet, samt få information om vilken utbildning som behövs för olika yrken.

Det här är vårt första steg för appen, nästa blir att presentera hur de långsiktiga prognoserna ser ut för olika yrken. Det blir lättare att välja yrke om du vet både vad det innebär och hur framtidsutsikterna ser ut. Och om du redan vet ungefär inom vilket område du vill jobba så kan du finjustera din inriktning så att du gör ett yrkesval med goda framtidsutsikter.

Vad tycker du ”Yrkesguiden”  ska innehålla mer? Vad ska vi göra annorlunda?
Hjälp oss att svara på frågorna nedan och tipsa gärna fler att ladda ner den så vi får veta hur den kan utvecklas för att vara ett bra stöd i yrkesvalet.

/Caroline, uppdragsledare Yrkesguiden

PS! Det är inte bara ungdomar som kan fundera på vad man ska göra som ”vuxen”! Du som har jobbat några år kan utforska vilka yrken som ligger nära ditt eller om det kanske är något drömyrke som det är dags för dig att satsa på!


Uppdatering 2015-12-07: Idag har vi stängt enkäten för att sammanställa era svar och ta dem med i det vidare utvecklingsarbetet. Stort tack alla som hjälpt oss med feedback för Yrkesguiden!

Enkäten är avslutad, inga fler svar kan lämnas.

Publicerad i

Kommentarer
Kommentarerna kommer från våra användare och är inte del av det redaktionella innehållet. När du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
 1. Theodor Björk
  Något jag tror skulle vara bra är att, om jag som står inför valet att välja gymnasium och är osäker på vilka yrken som just det programmet
  kan förse mig med, skulle ett sökverktyg underlätta. Låt oss säga att jag som söker funderar på att söka till Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
  Om jag då söker på just det "Restaurang- och livsmedel" eller vad man nu vill kalla det, så kan det komma upp en lista med jobb som utbildningen inom det programmet kan förse.

  I annat fall så kan man ju lägga till ytterligare ett alternativ av de som finns i nedre delen av appen; "Yrkeslista", "Favoriter" och "Kontakt".
  Det nya alternativ skulle kunna komma att kallas "utbildningsinfo" eller liknande.

  Om detta förslag är något som ni anser att yrkesvägledare ska upplysa om, så kan ni bortse detta förslag!

  Tack för att ni läste!
  2015-11-10
 2. Olle
  Bra kommentar från Theodor. Fler sökmöjligheter vore bra överhuvudtaget. Sedan vore det intressant att skapa några spelmöjligheter med "belöningar" som gör att man blir nyfiken på att söka vidare
  2015-11-10
 3. Tanja Ledbrink
  Går det att få yrkena och beskrivning på andra språk? Så vi i Etableringen i ett tidigare skede kan be våra sökande kolla igenom appen, dvs inte behöva vänta tills de kan läsa "bra" svenska.
  2015-11-11
 4. Peter
  Hittade inte någon prognosinfo för de yrken jag testade att läsa mer om. Tänker att det kan vara intressant. Annars håller jag med tidigare kommentarer.
  2015-11-11
 5. Andreas Nordström
  Håller också med tidigare talare och framtidsutsikter, eller prognosinfo, arbetar ni redan med att få in vilket känns relevant.

  Jag skulle vilja se intressetestet i appen, gärna i en uppdaterad version. Jag kan tyvärr inte komma med några konkreta förslag på hur den skulle kunna uppdateras men det kanske kan ingå i någon "kundresa". Min erfarenhet är att intressetestet väcker en del tankar och idéer, framförallt om yrken man aldrig tidigare ens visste existerade.
  2015-11-11
 6. Daniel Östgård
  Ett tips som inte handlar om innehåll utan mer om handhavande i appen.

  I Safari kom en funktion för några år sedan som de flesta idag är van att använda i flera appar och det är möjligheten att med ett enkelt klick trycka på klockan, eller rättare sagt aktivitetsfältet längst upp, så kommer man tillbaka längst upp igen.

  Det andra handhavandet är att man bör kunna trycka på ikonen "Yrkeslista" för att komma tillbaka till yrkeslistan och inte bara "tillbakaknappen". det är en funktion som finns i nästan alla liknande appar och som troligen de flesta användare är vana vid.

  Annars ett jättebra initiativ och bra förslag av tidigare inlägg.
  2015-11-12
 7. Caroline Sjöblom
  @Peter
  Vi håller med dig Peter. Vi vill gärna presentera 5 års prognoserna för de yrken som har en prognos och det är med i planen för appen. Vi tror att det är viktig information inför t.ex. ett studieval att veta hur arbetsmarkanden kommer ser ut när utbildningen är klar och man ska ut på arbetsmarknaden.
  Tack för feedbacken! / Caroline
  2015-11-12
 8. Caroline Agnesdotter
  Tycker att appen är ett jättebra steg till att nå ut till fler på ett enkelt sätt. Tycker det är tydligt och enkelt att hitta och förstå. Hade varit toppen om man framöver även kunde göra intressetestet också via appen så att man efter att ha gjort intressetestet direkt kan läsa mer om de olika yrkena. Jag hoppas att ni även utvecklar en version för androidtelefoner också! Många ungdomar har inte iPhone nämligen.
  2015-11-12
 9. Caroline Sjöblom
  @Tanja Ledbrink
  Det har inte legat i vår plan att erbjuda Appen på ett annat språk. Men det låter väldigt lämpligt att göra det utifrån det perspektiv du framför och vi ska nu försöka se vilka möjligheter som finns.

  Så tack får återkopplingen och hoppas vi kan återkomma med positivt besked framöver! /Caroline
  2015-11-12
 10. Caroline Sjöblom
  @Caroline Agnesdotter
  Vi hoppas kunna lägga in någon form av test under 2016. Vore t.ex. jätteroligt om det mer kändes som ett spel än vad dagens intressetest gör och att resultatet gjorde att man hittade nya intressanta yrken att utforska.

  En androidversion ska vi strax börja bygga och vi kommunicerar ut när den är tillgänglig.

  Tack för din tankar och idéer! /Caroline
  2015-11-13
 11. Susanne
  Viktigt att det fortfarande länkas till liknande yrken, så att du som är inne och letar ser att det finns andra typer av jobb inom den bransch du är intresserad av.
  2015-11-13
 12. Annika Linder
  Har ni pratat med ungdomar i de målgrupper som är aktuella inför och under utvecklingen? tror det hade behövts - Vet vi vad de vill ha och förväntar sig? Känns som att vi ger dem vad vi tror att de behöver istället för tvärtom. Ungdomarna jag har runt omkring mig 14-18 år nappade inte alls. Androidversion är nödvändig om den ska få spridning.
  2015-11-16
 13. Krassimir Alexiev
  Håller med Annika. Om vi nu tänker i nya banor då måste vi verkligen utgå från våra kunder - ungdomarna i detta fall och fråga hur de vill ha det. Kanske en testpanel av ungdomar som kan utvärdera appen. Dessutom en dela-knapp vore kanske bra att ha; detta ger en större spridning.
  2015-11-16
 14. Filmon
  Bra första steg, vi som jobbar med ungdomar vill gärna se en app som hjälper dem bredda sig. Som Susanne skrev innan, att dem får förslag på liknande yrken. En app som hjälper dem föra en dialog om vilka bristyrken som finns och hur vi från en tidig ålder i både grundskola och gymnasium är ärliga med dem om hur arbetsmarknaden ser ut och är påväg.
  2015-11-16
 15. Helene Hörberg
  Yrkesguiden verkar vara jättebra! Vi i Kronobergs län fick förmånen för några år sedan att vara pilotlän för broschyren "Jobbmöjligheter" som jag använder både vid enskilda besök och gruppinformationen. Det är vårt prognosarbete som ligger till grund, och därmed kan jag stolt presentera denna information. Yrkesguiden är en bra början och kommer säkert utvecklas vidare. Bra stöd till personer som söker yrkesinformation! Jag är oerhört glad för Arbetsförmedlingens IT-utvecklingen som gör stora framsteg! Tack!
  2015-11-17
 16. Jesper
  Bra överblick och lätt att använda. Kommer bli kanon när ni kopplar på prognoser och fördjupad yrkesinfo.
  2015-11-17
 17. Caroline Sjöblom
  @Daniel Östgård
  Jag har kollat med våra utvecklare och dina förslag har vi nu lagt till i våran utvecklingsplan så att vi kan åtgärda dem framöver.

  Tack för din relevanta återkoppling! /Caroline
  2015-11-17
 18. Jimmy Sys
  Hej
  En bra app men min synpunkt handlar inte om den i sig utan det faktum att vi idag har 3 appar..För mig som gillar tydlighet önskar jag att allt funnits på ett ställe, tex Arbetsförmedlingen
  Tack för mig.
  2015-11-18
 19. Olle
  Bra om det syns i appen att det är en beta-version och gärna finns ett enkelt sätt att ge synpunkter, kanske en länk direkt in till utvecklingsbloggen?
  2015-11-18
 20. Anders
  Jag håller inte helt med Jimmy.
  Det gör inget med flera olika appar, det gör det på sätt och vis enklare. Men det är fint om Arbetsförmedlingens appar hänger ihop med liknande utseende och kanske en funktion att öppna de andra apparna genom menyval i appen.
  Att baka ihop alla i samma skulle göra appen väldigt stor och att användare kanske får delar den inte är intresserad av.
  2015-11-20
 21. Monika Wallström
  Här kommer ett sent svar till Theodor Björk om möjligheterna att se yrkesutgångar med prognoser från olika yrkesprogram på gymnasiet. Skolverket har tagit fram en sådan webbsida, den är responsiv och går att använda i smartphones. Den heter www.gymnasieinfo.se och där finns också Arbetsförmedlingens yrkesbeskrivningar och yrkesprognoser.
  2015-11-24
 22. Nabil Kastoun
  Hej! Jag hittar inte Android versionen av appen? Skickar ni länken? Tack!
  2016-03-29
 23. Utvecklingsbloggen   (Författarkommentar)
  @Nabil

  Imorgon släpper vi Yrkesguiden för Android. Så håll utkik på bloggen för mer info.

  /Redaktionen
  2016-03-31
 24. Anette
  Hej,
  Det kanske är bra om det framgår i informationen på VIS att appen kräver IOS 8 eller senare.
  2016-04-01
 25. Utvecklingsbloggen   (Författarkommentar)
  Hej @anette

  Tack för din kommentar. Bra att du var uppmärksam! Vi kommer att uppdatera VIS-sidan med versionsinfo.

  /Rade

  2016-04-11
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar