2015-12-04

En agil kultur kan hjälpa oss att driva förändring!

Madeleine, agil coach, och hennes kollegor.

Jag och mina kollegor på Arbetsförmedlingen är just nu inne i en förändringsresa där det börjat hända massa häftiga grejer! En sådan sak är att lära oss att förändra. Om vi anammar ett agilt förhållningssätt och de agila arbetssätten tror jag att vi får mycket gratis.

Eftersom förändringar är ofrånkomliga är det A och O att vi hittar arbetssätt så att vi kan förändras vid behov. Just nu har vi siktet inställt i en viss riktning men imorgon är det kanske i en helt annan riktning vi ska gå – då behöver vi vara flexibla och kunna anpassa oss. Detta gäller både individen, teamet, enheten och den stora organisationen.

I Arbetsförmedlingens förändringsresa kan vi hitta flera spår som pekar på just ett agilt förhållningssätt vilket gör mig otroligt glad och stolt att få arbeta här!

Vad innebär ett agilt förhållningssätt egentligen? För mig betyder det att:

 • arbeta med ständiga förbättringar, hela tiden
 • fokusera på att vara värdeskapande i allt jag gör
 • utvecklar mig själv och inspirera andra
 • få vara delaktig och ges möjligheten till att få påverka

Tre viktiga pelare för att lyckas

I allt förändringsarbete får vi inte glömma bort tre viktiga pelare som jag tror kommer vara avgörande för om vi kommer lyckas att ta oss vidare. Förtroende, samarbete och inspiration.

Förtroende – vi behöver bygga tillit och förtroende till varandra. Detta är inget som kommer av sig själv utan vi måste alla bidra, värna och utveckla detta tillsammans.

Samarbete – vi behöver ha en dialog och kommunikation för att lyckas, gärna så ofta som möjligt. Prata med varandra och ta hand om varandra genuint, lyssna på vad era kollegor säger och inte hur de säger det.

Inspiration – vi behöver inspirera, uppmuntra och hjälpa varandra till att lyckas men också fira våra misstag. Det är i våra misstag som guldkornen av lärdomar finns.

Hur fungerar det där du befinner dig? Vad kommer du göra för förbättring för att ta dig ett steg framåt? Använd kommentarfältet nedan och berätta.

/ Madeleine

Madeleine är agil coach på Arbetsförmedlingens It-avdelning. Tillsammans med sina kollegor stöttar hon oss i att jobba agilt. Håll utkik efter hennes nästa bloggpost som kommer i januari. Då ska hon ge konkreta exempel från vår IT-utveckling på hur ett agilt arbetssätt fungerar i praktiken.


Publicerad i

Kommentarer
Kommentarerna kommer från våra användare och är inte del av det redaktionella innehållet. När du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
 1. Magnus Pettersson
  Hej! Kul att se att det agila konceptet även har nått Arbetsförmedlingen. Kommer det att användas i övrig verksamhet också, i och med förnyelsen av myndigheten? MVH Magnus
  2015-12-07
 2. Madeleine   (Författarkommentar)
  Visst är det! Jag ser flera kopplingar mellan förnyelseresan och det agila arbetssätten och mycket utav det görs idag redan idag i vår IT-utveckling.
  Jag tror att det gäller för varje medarbetare att börja applicera det agila förhållningssättet i det lilla, sedan kanske det bli en naturlig del av vår verksamhet.

  MVH / Madeleine
  2015-12-08
 3. Lotta
  hej. Jag visste inte vad ordet agilt betydde, som förekommer 4 ggr i denna korta blogg men när jag då kände mig tvungen att kolla upp det inser jag att det är vad jag kallar "Det coachande förhållningssättet" och det är för mig det enda och det självklara sättet att vara, agera efter och arbeta utifrån.
  2015-12-09
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar