2016-03-21

Hackare använder öppna data och utforskar strategisk matchning i ny tjänst.

Exempelbild

Laget Geoshepherds utvecklade tjänsten ”Want to work” under Hack for Sweden 2016. Tanken bakom tjänsten är att hjälpa arbetssökande att mer strategiskt söka och hitta rätt jobb. Till sin hjälp hade de Arbetsförmedlingens öppna data. Vi bad dem att berätta om sitt projekt och inspirationen bakom.

Att data i offentlig förvaltning ses som en samhällsgemensam resurs - det utgör grundidén i det som kallas öppna data. Hack for Sweden är tävlingen som uppmuntrar till innovation och deltagarna utvecklar sina idéer på myndigheters öppna data. I en serie på tre inlägg kommer ni få veta mer om de tjänster som utvecklades på Arbetsförmedlingens data under årets hack.

Först ut att svara på Tre snabba är laget Geoshepherds!


Vad utvecklade ni för tjänst?
Vår idé var att utveckla en söktjänst för arbetssökande som bidrar till att folk mer strategiskt kan söka jobb och hitta arbete som dom trivs med. Detta genom att förse dom med mer information kring plats och yrke. Vi har även som mål att kunna kartlägga utbud och efterfrågan på yrken/kunskaper i Sverige.

Varifrån kom idén eller inspirationen?
I och med att vi är GIS-konsulter så tänkte vi; hur kan vi genom geodata och platsinformation förbättra en användares upplevelse av att söka efter jobb? Från detta kom inspirationen för vår idé.

Planerar ni att ta idén vidare, i sådana fall hur?
Vi vill gärna ta sök-applikationen vidare men det kräver en striktare och mer uniform information som samlas in från arbetsgivare vilket vi kommer att diskutera med Arbetsförmedlingen i vår. Vi har dock planer på att se vilken data vi har tillgång till för att börja kartlägga utbud och efterfrågan av yrken/kunskaper i Sverige. Detta kommer att innebära kontakt med diverse myndigheter, organisationer och kommuner för att driva igenom och är något vi kommer att jobba med under våren.

Kort om laget:
Laget består av Angelica, ursprungligen från Stockholm och Owain, ifrån Liverpool, England. De båda träffades i Australien men bor nu utanför Uppsala där de tillsammans driver företaget Geoshepherds.


Vill du veta mer om det här och övrig tävlingsbidrag från årets Hack for Sweden?
På Hack for Swedens hemsida http://hackforsweden.se/ hittar du en sammanställning som innehåller beskrivningar och länkar till de tjänster som togs fram. Du hittar den under "Utmaningar" och "Tidigare tävlingsbidrag".

Publicerad i

Kommentarer
Kommentarerna kommer från våra användare och är inte del av det redaktionella innehållet. När du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar