2016-04-11

Work Explorer underlättar för nyanlända att hitta jobb och bostad

Exempelbild

Lag Ockupera Glesbygd’n antog under Hack for Sweden utmaningen att utveckla en ny idé på temat hållbara och attraktiva städer. Under tävlingshelgen utvecklade de tjänsten ”Work Explorer” som vill göra det enklare för nyanlända att hitta både jobb och bostad.

Ockupera Glesbygd’n är sist ut i vår serie inlägg där lagen själva får berätta om sitt bidrag till Hack for Sweden och inspirationen bakom det.

Vi tackar alla lagen för deras kreativitet, engagemang och den återkoppling vi fått på våra datakällor. Vi fortsätter arbetet med att utveckla våra öppna data och ser fram emot en fortsatt dialog med intresserade över hela landet.

Vad utvecklade ni för tjänst?
Vi utvecklade en webbapplikation som i första hand är riktad till nyanlända. Tjänsten är till för att användaren lätt och enkelt ska kunna kombinera jobbsökandet med att hitta boende, och på ett enkelt sätt komma i kontakt med den svenska arbetsmarknaden. I tjänsten får användaren ange vilken yrkeskategori som den söker jobb inom, samt vilken kompetens hen har inom området. Personen får även ange vilken typ av bostad den söker. Därefter kommer ett sökresultat upp med städer som har både lediga jobb inom det önskade arbetsområdet och lediga bostäder enligt krav.

Varifrån kom idén eller inspirationen?
När vi spånade idéer för hacket kände vi att ville göra något åt den rådande situationen inom integration. Tanken var att hjälpa till att leta bostäder och jobb utanför storstäderna, som ofta har överbelastade myndigheter. Genom detta får hela Sverige ta del av kompetenser och förhoppningsvis avbelastas myndigheterna. 

Planerar ni att ta idén vidare, i sådana fall hur?
Ja ,det vore roligt att ta idén vidare, men vi har i nuläget inget bestämt. En utveckling som vi inte hann med under hacket var att låta användaren skapa en profil där hen anger kontaktuppgifter, kompetenser och aktuellt boende. Denna data kan vara till nytta för företag och entreprenörer för att hitta nya kompetenser till sitt företag.

Kort om laget Ockupera Glesbygd´n består av lagmedlemmarna Michelle Chung, Sara Martin och Kristin Bäck. Michelle pluggar tredje året på Grafisk design och kommunikation, Sara och Kristin läser tredje året på civilingenjörsprogrammet i Medieteknik. 


Vill du veta mer om det här och övriga tävlingsbidrag från årets Hack for Sweden?
På Hack for Swedens hemsida http://hackforsweden.se/ hittar du en sammanställning som innehåller beskrivningar och länkar till de tjänster som togs fram. Du hittar den under "Utmaningar" och "Tidigare tävlingsbidrag".

Publicerad i

Kommentarer
Kommentarerna kommer från våra användare och är inte del av det redaktionella innehållet. När du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar