2016-05-26

Arbetsplats 360- ett virtuellt studiebesök

Exempelbild

Då var det dags för det sista inlägget från innovationsveckan i Visby. Under hacket så föddes idén om att använda en 360 kamera och VR teknik för att förmedla en känsla av kultur och miljö på en arbetsplats. Utvecklingsbloggen har träffat Maria som ska berätta om idén "Arbetsplats 360"

På chefskonferensen i Malmö veckan innan talade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson om att de som stod längst ifrån arbetsmarknaden kommer allt längre bort, i synnerhet nyanlända och ungdomar med funktionsnedsättning. Då vi i innovationscenter har börjat studera virtual reality teknik (VR) så kom idén om att använda VR som coachande stöd för dessa grupper för att närma sig arbetsmarknaden i en trygg miljö. Företag är ofta duktiga på att förmedla sin vision och målbild, men det är svårare att förmedla en känsla av hur det skulle vara att jobba där. Studiebesök kan ofta vara tidskrävande och svåra att få till. Med denna lösning skulle studiebesök bli mer lättillgängliga och man skulle kunna gå in i olika miljöer på kort tid och få känna hur det skulle vara att jobba på det företaget. Genom att arbetsgivarna själva kan lägga upp en video, så blir det även ett fönster utåt i marknadsföringssyfte för dem och ett sätt att locka till sig nya medarbetare. En länk till utannonserade jobb skulle lätt kunna integreras.

Vi fick låna Gotlands enda 360-kamera och besökte några lokala företag och fick filma deras arbetsplats, vi spånade också fram ett koncept om en plattform, där anonyma omdömen också kan ligga till grund för hur ett företag uppfattas, lite som TripAdvisor. I förlängningen skulle det kunna delas ut ett pris till det företag som är framröstat till bästa arbetsplats.

Coachande VR-appar ser vi som en möjlig framtida vidareutveckling på det här spåret, att förutom att prova på hur det känns att vara i miljön, också kunna interagera med den, och testa vilka kompetenser som krävs för olika yrken. Innovationscenter har nu även initierat kontakt med externa partners för att samarbeta kring detta. Både när det gäller 360 portalen och coaching i VR. Om idéerna tas emot väl inom Arbetsförmedlingen så kör vi!

/Maria

Publicerad i

Kommentarer
Kommentarerna kommer från våra användare och är inte del av det redaktionella innehållet. När du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar