2016-06-16

Nu bygger vi Rekryteringsträffar online!

Skärmdump på Rekryteringsträffar online

Rekryteringsträffar online är en sorts speeddejting via videosamtal där arbetsgivare träffar ett större antal arbetssökande under en begränsad tid. Projektledaren Björn är supertaggad inför lanseringen och kommer nu berätta mer om hur tjänsten fungerar.

Vi håller på att bygga en tjänst för rekryteringsträffar på internet, som vi i all enkelhet kallar för Rekryteringsträffar online. Tråkigt namn kanske. Har du ett bättre förslag, hör gärna av dig!

Innan vi går in på det här med rekrytering via videosamtal borde jag kanske fråga dig som läsare om du vet vad en rekryteringsträff är?

Enkelt beskrivet går en rekryteringsträff ut på att en arbetsgivare kommer till ett av Arbetsförmedlingens kontor, berättar om sitt rekryteringsbehov och träffar ett större antal kandidater under en begränsad tid. De som söker jobb får ofta inte mer än tre, fyra minuter på sig och tanken med samtalet är att arbetsgivaren ska få ett personligt intryck av de sökande. Efter denna träff är det vanligt att några går vidare till en mer fördjupad, traditionell anställningsintervju.

Rekryteringsträffar, som även kallas Jobbchansen, är en populär aktivitet bland både arbetsgivare och arbetssökande. En viktig faktor för en lyckad rekrytering är det personliga mötet, som kan bli särskilt betydande för ungdomar eller nyanlända. De har kanske inte det fetaste CV:t, men det kan de kompensera för genom ett bra intryck i ett samtal.

För att tillgängliggöra rekryteringsträffar så att så många som möjligt kan vara med och delta, tar vi nu fram tjänsten Rekryteringsträffar online. Vi följer samma arbetsmetod som gäller på de lokala kontoren. En rekryteringsträff online annonseras ut med information om tjänsten och arbetsplatsen, arbetssökande får chansen att anmäla sig och när det är dags för träff bildas en kö så att de sökande får träffa arbetsgivaren en i taget.

Träffarna äger rum via videosamtal som bygger på Skype. För att kunna vara med i en rekryteringsträff online kommer det krävas att du har en dator med webbkamera, hörlurar eller headset och en bredbandsuppkoppling. På sikt hoppas vi kunna bygga en version som fungerar bra i mobiltelefonen också. I en rekryteringsträff online kan du som söker jobb sitta kvar hemma i soffan, och du som vill anställa kan stanna kvar på ditt kontor. Ingen behöver resa någonstans.

Även om tjänsten är väldigt ny och ärligt talat fortfarande ganska ofärdig, så har vi kört den i skarpt läge. Det är värt att prova!

Arbetsförmedlingens personalavdelning fick använda Rekryteringsträffar online för att rekrytera blivande arbetsförmedlare till ett av våra rekryteringscenter. Tekniken var en smula svajig, men det fungerade i huvudsak bra. Några saker som vi märkte var att det kan vara svårt för användare att konfigurera sin webbläsare och webbkamera rätt. Det här är lite varför vi är måna om att få ut en mobilvänlig version av tjänsten, då blir det ”svårare att göra fel”.

Om jag ska vara lite mer positiv i det här blogginlägget så vill jag även säga att principen med rekryteringsträffar online kändes helt rätt. De rekryterare som var med från vår personalavdelning sa att de fick en väldigt bra personlig uppfattning om de som blev intervjuade. De flesta kandidater agerade dessutom mer lugnt än vanligt; kanske kan det bero på att de inte såg sin konkurrens i samma rum? Rekryteringsträffar online går fort och smidigt, och effektiviserar rekryteringsprocessen.

Vi skriver så klart inga vetenskapliga rapporter på en enda rekryteringsträff. Utvärderingen får vänta tills vi har mer kött på benen. Men nu är tjänsten i alla fall igång! Vi kommer att förfina tekniken under sommaren, och så hoppas vi på en riktigt lyckad lansering i höst.

Har du synpunkter eller tankar, eller vill du veta mer? Kontakta oss gärna på rekrytering-online@arbetsformedlingen.se

Glad sommar önskar jag och teamet bakom Rekryteringsträffar online!

/Björn

Publicerad i

Kommentarer
Kommentarerna kommer från våra användare och är inte del av det redaktionella innehållet. När du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar