2016-09-23

Vi behöver din hjälp för att ta fram morgondagens tjänster för arbetsgivare!

Utvecklingsbloggen har träffat Caroline som jobbar med att utveckla nya digitala tjänster för våra arbetsgivare. Hon ska nu berätta om 3 koncept som de tänker göra prototyper av. Prototyperna gör att de kan gå ut till våra arbetsgivare och fråga: Är det här något att ha? Kan du använda det? Vad ska vi göra annorlunda? Svara gärna på frågan i slutet av inlägget så vi vet vilken idé du tycker att vi ska börja med!

Vi har tidigare bloggat om hur vi jobbar med de idéer vi har och de förslag som vi fått in från våra arbetsgivare som idag använder våra tjänster. Idélistan var rätt lång och av dessa valdes 8 stycken ut som vi presenterade för kunder och kollegor och lät dem rösta på vilka de tyckte vi skulle gå vidare med. Läs gärna Petters tidigare inlägg "Nu vidgar vi idérymden". De blev på det sättet 3 stycken vi gör koncept av..

Kvinna som håller i en smartphone

Koncept 1 : Nya sätt att rekrytera för att hitta personliga egenskaper

Annonser innehåller ofta beskrivningar av personliga egenskaper: Vi söker någon stresstålig, som kan samarbeta och vara serviceinriktad. Men hur avgör en arbetsgivare snabbast om den som söker jobbet har de egenskaperna? Och hur kan den som söker jobbet göra sig en bild av hur härlig arbetsplatsen eller kollegorna är?

En video där arbetsgivare visar upp arbetsplatsen skulle göra att man kan få en bättre bild än om man bara läser en annons eller ett CV. Eller att tipsa varandra i sociala medier om man känner någon som skulle passa jättebra på en arbetsplats. Vad kan vi göra för att göra detta ännu lättare i rekryteringarna?

Två personer som har ett möte och pekar på en Sverigekarta

Koncept 2: Ge arbetsgivare strategiska verktyg

Vårt andra koncept är till för arbetsgivare som behöver veta mer om arbetsmarknaden innan de tar beslut i sin rekrytering. Vi tror att vi kan samla massa relevant data om arbetsmarknaden som Arbetsförmedlingen har eller som andra myndigheter delar med sig på ett och samma ställe.

Det kan vara frågor som: Jag ska starta ett nytt företag och undrar var i Sverige jag lättast kommer kunna anställa min arbetskraft? Eller om jag har svårt att hitta rätt arbetskraft, ska jag satsa på att utbilda personer eller finns de i ett annat land så jag istället kan satsa på att lära dem svenska? Var kommer arbetskraften att finnas om 5 år?

Kvinna som sitter vid ett skrivbord och ser fundersam ut

Koncept 3: Anställa med stöd

Idag finns det många stöd för arbetsgivare att navigera sig genom i samband med sin rekrytering. Det är inte lätt att matcha rätt kandidat mot rätt stöd. Vi vill i vårt tredje koncept göra processen enklare och mer lustfylld. Vi tror att vi kan hjälpa fler arbetsgivare och arbetssökande att hitta varandra via anställningsstöd och därmed bidra till ett rikare Sverige. Detta koncept har vi kommit kortast väg med, men det detaljeras mer under resan.

Vill du veta mer eller vara med när vi utvecklar nya tjänster för arbetsgivare? Mejla mig på caroline.sjoblom@arbetsformedlingen.se.

Och glöm inte att rösta här nere.

 /Caroline

Fråga 1
Vilken idé tycker du vi ska arbeta vidare med av ovanstående 3 koncept? *
FlervalKommentarer
Kommentarerna kommer från våra användare och är inte del av det redaktionella innehållet. När du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
 1. Lars Sjöström
  Hej,
  Ta fram ett hjälpmedel för ag att lättare hitta redan anställda medarbetare som kan ta uppgifter högre i värdekedjan. Resultatet blir lediga jobb/uppgifter lägre i värdekedjan som kan passa för arbetslösa med lägre kompetens.
  2016-09-23
 2. jon
  "Eller om jag har svårt att hitta rätt arbetskraft, ska jag satsa på att utbilda personer eller finns dem i ett annat land så jag istället kan satsa på att lära dem Svenska?"

  Ska vara:

  "...eller finns de i ett annat land så jag istället kan satsa på att lära dem Svenska?"
  2016-09-27
 3. Caroline
  @jon vi ändrar formuleringen när vår redaktör har möjlighet.
  2016-09-27
 4. Caroline Sjöblom
  @lars Sjöström Arbetsförmedlingen har tidigare haft ett stöd för intern kompetenskartläggning för arbetsgivare. Det är dessutom en av idéerna som inte blivit koncept i denna omgång så vi tar med oss din feedback!
  2016-09-27
 5. Silvina
  Relevant data om arbetsmarknaden är alltid viktiga till arbetsgivare, tror jag. Med hjälp av ICT företagarna har enormt chances att hitta lämpliga kandidater!
  2016-10-20
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar