2017-03-23

Lycksele eller Vaggeryd? Sverige är stort!

Laget Sverige är stort arbetar med utvecklingen av sin idé under Hack for Sweden

Laget Sverige är stort arbetar med utvecklingen av sin idé under Hack for Sweden

Vad händer när tre kreativa personer sluter samman för att utveckla en idé? Det kan sluta med att de går och vinner pris för Bästa nytta för allmänheten i Hack for Sweden. Laget ”Sverige är stort” gjorde just detta med en tjänst som använder öppna data från Arbetsförmedlingen. Vi har bjudit in Johannes Ridderstedt att själv berätta om sitt lags idé och tjänsten ”Ditt nya hem” som kan göra det lättare för nyanlända att hitta boende och jobb.

Vad utvecklade ni för tjänst och varifrån fick ni inspiration?
Vi utgick ifrån ett verkligt problem - att nya invånare som precis fått uppehållstillstånd inte får börja studera svenska på SFI förrän de har en egen bostad. Utan jobb är det svårt att ordna en bostad. Och utan svenska är det svårt att få jobb.

Det är upp till varje invånare i Sverige att ordna med sin egen bostad, men detta är väldigt svårt om man bor isolerad på ett asylboende, inte kan språket, saknar nätverk eller inte ens vet vilka orter som är möjliga att flytta till.

Vår lösning blev "Ditt nya hem", en sökmotor där man svara på tre enkla frågor - vad man vill jobba med, om man vill lära sig svenska och familjesituation. Till svar får man förslag på kommuner i Sverige som senaste året efterfrågat den typ av yrkeskompetenser du sökt efter, har lediga lägenheter och ett rimligt hyresläge. Vi passar även på att visa grundinformation som infödda tar för givet, t.ex. att det finns bra Internet och andra faciliteter, grundskola, sjukvård och dylikt samt avslutar med en inspirerade video som visar livet på orten. Allt för att öka mängden tänkbara orter för personen och visa att det finns glada människor som bor över hela vårt avlånga land. Att det går att bo bra i Lycksele eller Vaggeryd, inte bara i storstäderna.

Planerar ni att ta idén vidare, i sådana fall hur?
Vi vill alla tre ta detta vidare på något sätt och vi skall träffas för att överväga hur det kan gå till. Alla tips är varmt välkomna på det området!

Hur upplevde ni att det gick att arbeta med våra data, vad kan vi göra bättre?
Vi upplevde att datan överlag funkade bra. Men vi hade väldigt stor hjälp av Simon Benjaminsson på AF som redan hade byggt en aggregerad sökportal. Tack vare den kunde klura ut vilken typ av kompetens som historiskt efterfrågas i varje kommun. Detta var tillräckligt bra för vår prototyp och vi slapp stressbearbeta detta data själva.

Laget bestod av mig Johannes Ridderstedt, Björn Grundström, Håkan Rosenhorn och Gustav Widmark men tyvärr blev Gustav sjuk så han fick stå över.

Jag, Johannes är en självlärd programmerare som länge var engagerad i LAN-festivalen Birdie, och det var även i de sammanhangen jag lärde känna Björn och Håkan. För några år sedan startade jag API-företaget 46elks som idag har 4st heltidsanställda. Vi har gjort en förenkling av mobilnäten som gör att man inte längre måste ha en stor budget för att bygga t.ex. "checka in via SMS" utan vilken webbutvecklare som helst kan läsa vår dokumentation och bygga in SMS och telefoni i sina applikationer.

Håkan är en duktig systemutvecklare som jobbar med utveckling och drift system med miljontals användare på Electronic Arts studio Uprise i Uppsala. De bygger allt ifrån Battlelog till ingame-menyer och mobilappar. Utöver detta har Håkan två yngre döttrar och gillar att åka Vasaloppet.

Björn är riktig fixare som håller på med allt ifrån 3D-skrivare till egna kapsylöppnare och skjortflugor. Till vardags jobbar han på Hälsoäventyret i Uppsala samt som digital slöjdlärare i Hudiksvall.


P.S. Johannes har även skrivit en egen, läsvärd, bloggpost om Hack For Sweden-upplevelsen som du hittar här: http://www.johannestankar.se/hack-for-sweden-2017

Publicerad i

Kommentarer
Kommentarerna kommer från våra användare och är inte del av det redaktionella innehållet. När du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar