2017-05-03

Nu utvecklar vi en videotolktjänst!

Ulf, Markus och Mattias arbetar med och testar här den nya tolktjänsten.

Många av Arbetsförmedlingens kundmöten genomförs med hjälp av en språktolk. Ibland är tolken på plats i mötesrummet, andra gånger görs tolkningen via telefon. Nu kommer snart en tredje möjlighet: att tolken kommunicerar med den arbetssökande och arbetsförmedlaren via datorn med hjälp av en ny videotjänst.

Vi vill göra det enklare för våra kunder och utvecklar därför hela tiden nya tjänster. På Utvecklingsbloggen får medarbetarna själva berätta om sitt arbete och vad som är på gång. Idag har vi bett Ulf Hansson, Markus Jägerskogh och Mattias Myske som arbetar med att utveckla den nya tolktjänsten att berätta mer!

Varför tar Arbetsförmedlingen fram en tjänst för att använda videotolk?
Det är brist på tolkar i stora delar av landet och många av Arbetsförmedlingens kunder behöver stöd av språktolk. Att använda telefontolk, som också kallas distanstolk, är förstås en möjlighet som används allt mer. Men ibland upplevs det som en stor fördel att kunden och tolken också kan se varandra.

Hur kommer tjänsten att fungera?
Den arbetssökande och arbetsförmedlaren ses som vanligt på Arbetsförmedlingens kontor. De sitter i samma rum, men framför varsin skärm. Datorns kamera riktas mot den arbetssökande eftersom det är hen och tolken som behöver se varandra. Tolken kopplar upp sig via sin dator från en annan plats. På arbetsförmedlarens skärm syns då båda personerna i bild. Sedan genomförs samtalet precis som vanligt mellan den arbetssökande och arbetsförmedlaren, med tolkstöd. Arbetsförmedlaren och tolken kan också nå varandra via en chat, om det till exempel skulle bli problem med ljudet.

Kommer videotolkning att kunna användas av alla arbetsförmedlingskontor i landet?
Ja, absolut, det enda som behövs är den datorutrustning som arbetsförmedlaren redan har vid sin arbetsplats, och en liten extern högtalare för att ljudet ska bli bra. Sådana högtalare ska finnas på varje kontor.

När lanseras videotolk?
Vi planerar att lansera tjänsten den 21 augusti och hoppas då att många arbetsförmedlare ska nyttja möjligheten att använda tolk på det här nya sättet.

Publicerad i

Kommentarer
Kommentarerna kommer från våra användare och är inte del av det redaktionella innehållet. När du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
 1. Mats
  Låter jättebra men jag förstår inte av beskrivningen vilken teknisk utrustning som krävs för att hantera tjänsten. Behövs två eller tre skärmar? Hur syns tolken på förmedlarens skärm dvs går det att jobba i AIS samtidigt ? Vi har inte som standard två skärmar i besöksrum. Vilken standard på högtalare krävs? Mikrofon? Kan ni utveckla de tekniska förutsättningarna lite?
  Med vänlig hälsning

  Mats
  2017-05-04
 2. Anna // Inläggsförfattare
  Hej Mats,

  Vi kommer att ta fram tydliga instruktioner och beskrivningar, inklusive en kort film hoppas vi, i god tid innan videotolktjänsten lanseras i augusti.

  I korthet kommer arbetsförmedlaren att använda sin befintliga datorutrustning, dvs. sin vanliga arbetsdator, dockan för datorn och den stora datorskärmen på skrivbordet. Båda dessa skärmar ska alltså användas. Det enda som behövs ytterligare är en liten extern högtalare som ska finnas på alla kontor. Det kan vara bra att kolla med sin chef redan nu att dessa högtalare finns eller beställs.

  Skärmarna kommer att sättas upp så att arbetsförmedlaren ser både tolken (i stor bild) och den arbetssökande (i liten bild) på sin skärm. På den skärm som den arbetssökande ser syns bara tolken (i stor bild). Det går också bra för arbetsförmedlaren att arbeta med alla vanliga program, som AIS.

  Vänliga hälsningar
  Anna
  2017-05-16
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar