2017-05-11

Jobtech - för en modern arbetsmarknad!

Erik Sandström presenterar under Jobtech forum

Erik Sandström presenterar under Jobtech forum

Vi lämnar en traditionell syn på arbetsmarknaden bakom oss och skapar nya samarbeten mellan flera aktörer. Nu lägger Arbetsförmedlingen grunden för Jobtech. Där teknisk innovation kan skapa en modern arbetsmarknad.

Arbetsförmedlingen har som uppdrag att matcha de som söker jobb med arbetsgivare som letar efter personal. Vårt mål är att göra det enkelt, effektivt och modernt. Vi är inte ensamma om det målet - det finns flera privata aktörer vars mål är att effektivt matcha inom sin speciella nisch, inom bemanning, rekrytering eller sociala nätverk. Vi har mycket gemensamt och en viktig nämnare är att vi alla utvecklar digitala tjänster - innovativa lösningar som ska göra det lättare, och effektivare att hitta rätt arbete eller person för jobbet.

Tillsammans verkar vi inom Jobtech, ett samlingsbegrepp för teknisk innovation hos de aktörer som agerar på hela den svenska arbetsmarknaden. Idén utmanar traditionella arbetssätt där varje aktör agerar för sig själv. Istället kan vi med teknikens hjälp skapa samarbeten mellan till exempel rekryterings- och bemanningsföretag och Arbetsförmedlingen. Jobtech skapar förutsättningar för ett ekosystem med flera aktörer som tillsammans ger bättre förutsättningar för de som befinner sig på arbetsmarknaden. Vinsten ligger inte bara hos en arbetssökande, konkurrensen främjas när var och en av de privata aktörerna kan bygga bättre tjänster som nås av fler.

En förutsättning för ekosystemet är att utvecklare inom området kan samarbeta. Arbetsförmedlingen har lanserat plattformen Jobtech developer, en gemensam grund för arbetsmarknadsdata, utbyte och utvecklingen av tjänster. Låter det spännande? Läs gärna vårt tidigare inlägg om Jobtech developer.

Arbetsförmedlingen ser också framför sig en samlingsplats med tjänster för den som söker ett jobb. En Jobstore, som likt App Store eller Google Play gör det enkelt och snabbt att hitta alla tjänster oavsett vem som levererar dem. Den jobbsökande väljer själv vilken väg den vill ta.

Det finns mer att göra. För att kunna matcha effektivt behövs det bättre värdeförråd för yrken och kompetenser. Inom ekosystemet ska en arbetssökande kunna ha en CV som kan publiceras där personen önskar och det räcker att göra uppdateringar på ett ställe. Det är dessa typer av effektivisering en gemensam infrastruktur kan hjälpa till med. Det är en utmaning att genomföra tekniskt och att hitta de mest effektiva sätten för samarbeten. Det utmanar också den traditionella synen på Arbetsförmedlingen. 

Vi har nu nått ett delmål, som en av deltagarna sa under en presentation av Jobtech forum den 27 april.
-Det är fantastiskt givande att få ett sådant här tillfälle att möta andra i branschen. Att få byta tankar och resonera kring våra utmaningar. Det är en god start - Jobtech sammanför och väcker dialog om hur vi skapar en stark framtida arbetsmarknad.


Kommentarer
Kommentarerna kommer från våra användare och är inte del av det redaktionella innehållet. När du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
  1. Anita Prins
    Äntligen på G ✌️
    2017-05-12
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar