2017-05-23

#Yrkesjakten – virtuell vägledning för unga!

Två ungdomar testar yrkesjakten med VR-glasögon

Skilltwins, kända youtubers testar #yrkesjakten. Du möter dem också i en VR-film från Arbetsförmedlingen.

Vi har en fantastisk teknik att tillgå för att nå och bjuda in unga på framtidens arbetsmarknad. Genom Virtual Reality (VR) låter vi unga testa ett yrke i den virtuella världen och genom 360 låter vi dom uppleva och gå omkring i det som kan bli deras framtida yrke.

För att nå unga idag behöver vi använda oss av ny teknik och möta dem i nya kanaler. Detta tog vi med oss när vi skapade #yrkesjakten där unga får vägledning genom VR och 360 filmer. Arbetsförmedlingen har länge arbetat med att ta med ungdomar ut på arbetsplatser för att få en upplevelse av ett yrke på plats. Det har fungerat väl men ett problem har varit att företagen inte haft möjlighet att ta emot oss mer än 2-4 ggr per år. Här kommer den nya tekniken in - i #yrkesjakten tar vi hjälp av virtual reality och skapar en upplevelse av ett yrke. Vi har samarbetat tillsammans med företag som vi förut besökt och hos dem fått filma yrket i VR och 360. På så vi öppnade vi upp möjligheten för alla att göra ett ”studiebesök” på företaget, dygnet runt - genom en mobiltelefon.

För att kunna uppleva yrket i VR så krävs det ett par VR glasögon (googlesar). Vi tog fram egna i kartong med texten #yrkesjakten samt QR koder som du scannar för att enkelt komma till vår youtubekanal. Dessa enkla googlesar delas ut till ungdomar i bla skolor samt vid aktiviteter och mässor och de kan användas flera gånger. Vi besöker också event med vår VR jobsimulator, där unga kan träna på olika yrken genom faktiskt få prova på det med handkontroller. Idag finns fyra yrken att testa däribland kock. Genom VR tekniken får på ett nytt sätt unga intresserade av yrken och det skapar ett lärande där en del inte ens vet vad en stekpanna är innan jobsimulator.
”Humans always learn best, by actually doing things. VR enables us to do things”*      

#yrkesjakten växer snabbt hos företag, utbildningsanordnare och ungdomar och det går hem framförallt i skolorna. Idag står företagen på kö för att få sitt yrke filmat, det finns ett enormt intresse att locka ungdomar till yrken som är svåra att rekrytera till.

Ett exempel är en yrkeshögskoleutbildning inom tågbranschen, systemtekniker spårbundna fordon, som inte hade tillräckligt med sökande till terminsstarten samtidigt som vi har företag som vill rekrytera. Här såg vi ett samarbete och tillsammans med företaget Bombardier skapades en 360 film för att belysa yrket på ett nytt sätt. Vi jobbar tillsammans med näringslivet för en strategisk kompetensförsörjning, genom samarbeten kan vi göra skillnad. Det är när vi också vågar tänka nytt och göra annorlunda som vi hittar nya vägar att använda oss av.

- Nu när jag har sett vilket häftigt yrke systemtekniker är så har jag bestämt mig! säger Tobias Samuelsson 19

Mobil VR är perfekt för skola och utbildningsföretag och ett redskap att räkna med. Ett par VR-glasögon behöver inte vara dyra, de i kartong kostar ungefär 30 kronor vilket gör det till en teknik tillgänglig för många. VR ger oss en möjlighet att nå unga på helt nya sätt och skapar meningsfulla utbildningssituationer som samtidigt kan attrahera och engagera en bred majoritet av dagens och morgondagens elever. Blir du nyfiken? Testa gärna på våra VR-filmer själv här: https://www.youtube.com/channel/UCpdAYE6fAFse8vBQDK-O66w

Nina From // Projektledare för #yrkesjakten


* Citat Oliver Edsberger - HiQ (Människor lär sig alltid bäst genom att faktiskt göra saker, VR möjliggör det för oss att svara saker)


Publicerad i

Kommentarer
Kommentarerna kommer från våra användare och är inte del av det redaktionella innehållet. När du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
  1. Johan Ljusarve
    Så häftigt! Jag har tänkt på samma sak tidigare. Att man på ett enkelt sätt skulle kunna se hur olika arbetsmiljöer är och lite mer konkret vad ett arbete innebär. Detta skulle vara jätteintressant att ha som en app till allmänheten. Dels i egen vägledning, men även som ett verktyg för arbetsförmedlare att använda.
    2017-05-23
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar