2017-06-15

Del 2: definiera utmaningen och scope genom ett innovativt Minihack

Egenritade prototyper

En tydlig och relevant utmaning leder till ett fokuserat projekt med högt engagemang. Att dessutom samskapa utmaningen och scopet ger ett ökat ägandeskap hos alla involverade parter. Genom att använda sig av minihack kan två dagars arbete generera både mervärde och nytta.

Minihack är en modern metod att använda vid konceptstart, vilket är en tvådagars samskapande workshop och en metod som Daresay och Arbetsförmedlingen använt sig av. I ett minihack samlas alla involverade parter för att tillsammans diskutera och idégenerera fram konceptets ramverk. Vid en sådan start går man igenom frågor som:

 • Vilken utmaning bör vi fokusera på?
 • Vad bör vi prioritera inom tidsramen?
 • Vilka ska vi prata med?
 • Hur kan leveransen se ut?

Genom olika metoder definieras konceptarbetet och man börjar tidigt prototypa fram vilket uttryck konceptet ska ta. Detta kan göras genom bilder, storyboards eller enkla gränssnitt och skapar ett visuellt diskussionsunderlag att vidareutveckla tillsammans.

Vid minihackets slut provtrycks till sist det definierade konceptet på 1-2 användare som man bokat intervju med i förväg. Efter dessa två dagar har man genererat en väldefinierad utmaning, avgränsningar och fokus för konceptarbetet, samt en första prototyp på konceptets innehåll som dessutom är validerad av användare redan vid konceptstart.

Publicerad i

Kommentarer
Kommentarerna kommer från våra användare och är inte del av det redaktionella innehållet. När du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
 1. Joakim
  Hej!

  Jag gillar att ni delar med er. Tack för det. :)

  Däremot önskar jag att ni kunde bryta ner texten mer och vara konkreta. Vad är problemen med det ena eller andra upplägget? Falluckor? Möjliga hinder och möjligheter?

  Nu blir texten mest en kort inspiration. Det jag saknar är tipsen och verktygen som hjälper läsarna framåt i deras egna processer och arbeten.
  2017-06-15
 2. Louise / redax   (Författarkommentar)
  Hej @joakim!

  Tack för din input - detta tar vi med oss till kommande inlägg.

  Ha en fin midsommar!
  /Louise
  2017-06-21
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar