2017-09-19

Arbetsförmedlingen ♥ Tekniksprånget del 1

Exempelbild

Arbetsförmedlingen har fått nöjet att ta emot tre praktikanter i samarbete med Tekniksprånget. Sveriges arbetsgivare, tillsammans med regeringen, satsar för att säkra vår framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar.

Vad är tekniksprånget?
Genom fyra månaders betald praktik får unga i hela Sverige chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken. Syftet med Tekniksprånget är att inspirera till att läsa en högre teknisk utbildning genom att ge en tydligare målbild av vad som väntar efter studierna. 

Den 1 september tog Arbetsförmedlingen emot tre nya praktikanter – Max, Sebastian och Takwa. Praktiken är uppdelad på fyra månader där den första månaden består olika introduktioner till arbetsuppgifterna, medarbetare och arbetsplatsen. De får sedan under två månader fokusera mer på specifika projekt, möjlighet att starta egna projekt och nätverka genom exempelvis skolbesök. Den sista månaden innefattar avslut av projekt och praktiken.

Vi har pratat med Max och Takwa, båda 19 år gamla, teknikintresserade och precis tagit studenten, om deras första tid här på Arbetsförmedlingen. Hittills har de bland annat fått besöka ett arbetsförmedlingskontor för att få uppleva fler perspektiv av Arbetsförmedlingen utöver huvudkontoret, träffat medarbetare och fått delta i användartester, vilket varit väldigt uppskattat.

Varför sökte ni till Arbetsförmedlingen?
Max:
Jag vill prata med många olika människor - vad de gjort innan och nu. Arbetsförmedlingen är en stor organisation och det är många som jobbar här som man kan prata med. Ni har även en stor IT-avdelning och det är fler jobb som jag aldrig hört talas om här.
Takwa: Jag har varit inskriven på Arbetsförmedlingen och är därför nyfiken på hur Arbetsförmedlingen arbetar. Jag är nyfiken på myndigheten.

Både Takwa och Max bild av Arbetsförmedlingen skulle väl kunna klassas som stereotypisk. Innan de kom hit såg de en tråkig myndighet framför sig som fått mycket kritik i media. Efter endast två veckor här på Arbetsförmedlingen är synen redan förändrad.

Vad är era tankar kring Arbetsförmedlingen?
Max: Jag har fått en helt annan bild av Arbetsförmedlingen sen jag kommit hit och har blivit sjukt imponerad. Man borde marknadsföra sig mer för finns många bra tjänster. 
Takwa: Jag tycker Arbetsförmedlingen känns väldigt organiserad. Jag hade fördomar om att Arbetsförmedlingen inte var så ungdomsvänlig, men sen finns det innovationscenter, Ungkomp, hackaton - wow!

Vad är ert mål med praktiken?
Max: Mitt mål är ha en bättre hint om vad man kan göra efter man utbildad sig. Ni har till exempel produktansvariga som är socionomer och många är en bit ifrån vad de pluggat till. Jag vill se hur ett arbete går till och vad man gör, men också hur man kommer dit och vad finns det för olika vägar.
Takwa: Mitt mål är att lära sig hur man driver ett projekt - hur startar man ett projekt, hur genomför man det och hur når man målen? Jag vill även lära mig hur en organisation fungerar. Det känns jättelärorikt att få erfarenheten oavsett vad jag jobbar med i framtiden.

Lär er mer om Tekniksprånget!
Det ska bli väldigt spännande att få följa Max, Sebastian och Takwas utveckling här hos Arbetsförmedlingen. Vi kommer därför följa deras arbete i bloggen! Vill ni redan nu veta mer om Tekniksprånget? Lyssna då på Arbetsförmedlingens jobbpodd: avsnitt 12: praktik – en väg till jobb eller avsnitt 61: Stör en blivande ingenjör! De har även skapat en egen blogg här!


Publicerad i

Kommentarer
Kommentarerna kommer från våra användare och är inte del av det redaktionella innehållet. När du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar