2017-11-13

FutureWorkX – från unga till unga

Sebastian arbetar med FutureWorkX

Nu har våra tekniksprångare varit hos Arbetsförmedlingen i två månader och deras praktik har gått in i en ny fas – projektfasen. Den här fasen innebär att de får fokusera mer på specifika projekt, möjlighet att starta egna projekt och nätverka genom exempelvis skolbesök.

Takwa Lahwal och Sebastian Zetterberg arbetar just nu med ett projekt med mål att underlätta för ungdomar att förstå kring vad de vill och kan göra i framtiden. Projekt kallas för FutureWorkX och är ett uppdrag från unga till unga, med syftet att upplysa ungdomar om dagens och framtidens arbetsmarknad samt teknikens betydelse.

FutureWorkX föddes när Takwa och Sebastian pratade om hur lite de visste om arbetsmarknaden när de själva gick i åttan och nian på högstadiet. Hittills har projektet fått oväntat bra respons både externt och internet.

Varför har ni valt den här inriktningen på just ert projekt?
Takwa: Vilka yrken kände vi till i åttan eller nian? Det var läkare, lärare eller ingenjör och då vet man inte heller riktigt vad en ingenjör är. Man får inte så mycket information om arbetsmarknaden, vilket försvårar när man ska välja universitet och gymnasiet.

Sebastian: Jag håller med och ett sådant här projekt var ingenting som Arbetsförmedlingen gjort tidigare. Ingen går ut till unga och pratar om arbetsmarknaden för unga.

Uppdraget består av två delar - en VR-workshop och ett Snackathon.

 • Workshoparna genomförs hos olika högstadie- och gymnasieskolor och kommer nå cirka 300 ungdomar. Målet är att lyfta fram bristyrken och sprida information om vad en gör på olika arbetsplatser. 

 • Snackathonet kommer att hållas på Arbetsförmedlingens huvudkontor. Ändamålet är att samla ihop tonåringar för att diskutera frågeställningen hur fler ska bli insatta i tekniken. 

För tillfället är FutureWorkX ett pilotprojekt under prövning, som med bra resultat och feedback kan komma att växa sig större för att hjälpa fler osäkra ungdomar och öka jämställdheten i Sverige.

Vad händer nu?

 • Den 13 december kommer projektet att presenteras internt som en sammanfattning av deras fyra månader hos Arbetsförmedlingen. En inbjudan kommer att skickas till avdelningen och då kommer Takwa och Sebastian att presentera sina resultat som förhoppningsvis kan bidra till förändring eller ytterligare initiativ på Arbetsförmedlingen.
 • Kom på Snackaton den 8 december klockan 17-21 på Arbetsförmedlingens huvudkontor (Hälsingegatan 38). Där får du möjlighet att med andra tonåringar hitta lösningar på hur alla ungdomar kan använda teknik utan fördomar. Du måste vara mellan 13-19 år och upplägget kommer vara så att du får en uppgift som man får snacka om och sedan presentera sin lösning.  Utöver detta bjuds det på pizza och livemusik!
  Ni kan även följa projektet på sociala medier:
 • https://www.facebook.com/thefutureworkx/
 • http://futureworkx.webnode.se/
 • Instagram. Futurexwork


På torsdag får ni läsa om ett ytterligare projekt inom ramen för Tekniksprånget. Kika in på bloggen då för att få veta mer kring tankar och initiativ runt spel och ditt CV.

Kommentarer
Kommentarerna kommer från våra användare och är inte del av det redaktionella innehållet. När du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
 1. Lina Harsem
  Super bra initiativ. Jag ser fram emot att metoden används på Arbetsförmedlingen. Tänk att ha VR-workshops och Snackathon för alla ungdomar inskrivna hos oss, och det hålls av andra ungdomar. Skulle vara ett vinnande koncept.
  2017-12-07
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar